Posiłki w naszym przedszkolu

Dlaczego posiłki
w naszym przedszkolu są zdrowe?
  •  posiłki są przygotowywane z dużą starannością,
  • jadłospisy są zróżnicowane,
  • nie stosujemy potraw gotowych,
  • potrawy mączne typu pierogi, kopytka, kluseczki wyrób własny,
  • surówki, sałatki wyrób własny,
  • pasty z jaj, sera, ryb itp. – wyrób własny,
  •  jogurty, kefiry smakowe są na bazie naturalnych produktów z dodatkiem owoców świeżych lub mrożonych,
  •  napoje słodzone np. kompoty są podawane sporadycznie,
  •  podajemy wędliny  wysokogatunkowe
 Stosujemy:
  • sól morską o obniżonej zawartości sodu,
  • dużą paletę przypraw naturalnych,
  • ograniczoną ilość cukru i soli,
  • woda jest podawana bez ograniczeń,
 Nie używamy:
  • zup i sosów w proszku,
  • przypraw z dodatkiem glutaminianu,
  • mieszanek przypraw,
  • gotowych panierek,
  • płatków smakowych np. czekoladowych
Stosujemy zalecenia i normy żywieniowe przeznaczone
 dla dzieci w wieku przedszkolnym
w Polsce opracowane przez
INSTYT ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA
i zatwierdzone przez
INSTYTUT MATKI I DZIECKA.
Normy żywienia określają zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze w zależności od wieku, stosujemy
DOBRĄ PRAKTYKĘ PROUKCYJNĄ
I HIGIENICZNĄ (HACCP).
Wszyscy pracownicy przedszkola dokładają starań,
aby dzieci jadły zdrowo, miały posiłki smaczne, urozmaicone, ciepłe, ładnie podane, aby kształtowały prawidłowe nawyki żywieniowe.